TURECKO

TURECKO

Turecká riviéra

Rádi bychom Vám představily tuto destinaci, která Vás svým počasím nikdy nezklame. Pro všechny nedočkavce opalování a koupání nabízí jako jedno z prvních „evropských“ středisek opravdu teplé moře, a sezóna zde končí velmi pozdě.

Pro ty, kdo mají rádi teplé počasí a hlavně teplé moře, je tato destinace ideální. Záliv, ve kterém se turecká riviéra nachází, zaručuje opravdu teplé moře.  

Ačkoliv je oficiální měnou turecká lira, ve všech prázdninových střediscích platí běžně EURO – v eurech nakoupíte suvenýry na bazaru, jízdenku v dolmuši, zmrzlinu na stánku. S výměnou peněz si tudíž nemusíte ani zde dělat starosti.

KOMPLEXNÍ INFORMACE O TURECKU - klima, měna, kuchyně a další - NALEZNETE ZDE

TYPYCKÉ NÁPOJE

Tureckým národním nápojem je çay, černý čaj, pěstovaný na černomořském pobřeží kolem Rize. Nabízí se doslova na každém kroku v malých sklenkách. V letním vedru působí skutečně zázračně proti žízni. Turecká káva se podle našich představ vaří pouze u nás. Ta „pravá turecká“ se vaří v džezvě, malé měděné konvičce. Objednat si ji můžete sade (bez cukru), orta (středně slazenou) nebo sekerli (sladkou). K jídlu se většinou pije voda a především v létě ayran, mírně osolený a velmi osvěžující chladný jogurtový nápoj ředěný vodou (s přidáním máty). V mnohých restauracích a pouličních stáncích také nabízejí čerstvě vymačkanou pomerančovou (portakal suyu) nebo grepovou (greyfurt suyu) šťávu. Z alkoholických nápojů zaujímá bezesporu co do oblíbenosti první místo raki („lví mléko“ – podle mléčně bílé barvy. Rakije se vyrábí ve třech kvalitách – yeni raki, kulüp raki a výběrová altinbaş. Je to asi 45 procentní čirá vinná kořalka s anýzovou příchutí. Většinou se míchá s vodou a je pak mléčně zakalená. Turecká vína jsou vesměs kvalitní. Nejznámější jsou polosuchá bílá a červená vína značek Villa Doluca, Marmara, Kavaklidere. Oblíbené je také pivo. Příznivci zlatého moku zde najdou výběr značek jak světových, tak i kvalitních domácích, jako je např. Efes.

Sağlık / na zdraví

TYPICKÁ JÍDLA

Pokrmy, upravené tak, jak Turkům chutnají, jsou většinou tučné a mastné. Maso se konzumuje doma nanejvýš dvakrát týdně, základem jídelníčku je zelenina. V restauracích se podávají jídla turecká,v hotelích kontinentální strava doplněná některými tureckými jídly. A protože esperantem gurmánů, gurmetů i obyčejných strávníků je švédský stůl, kde si každý vybere to, co mu vyhovuje, je to stejně zařízeno i v tureckých hotelích. Tam na nepříjemné kulinářské překvapení určitě nenarazíte, naopak.

 

Turecká snídaně je méně bohatá než ve střední Evropě, ale během horkých letních měsíců je to to pravé. K snídani se podává čaj, bílý chléb, máslo, med, rajčata, ovčí sýr, případně vařené vejce a jogurt.

Při obědě se většinou napřed jí polévka, například domates corbasi (rajská polévka) nebo iskembe corbasi (polévka z plíček, mozečku nebo drštěk). Po polévce často následuje tavuklu pilavi, pokrm z rýže s pečeným drůbežím masem, nebo známý döner kebab, což je tence nakrájené skopové nebo kuřecí maso, které se griluje na svisle uloženém otáčivém špízu. Většinou se podává s čerstvým pide, chutnou plackou bílého chleba a s jogurtem (turecká pizza). Této kombinaci se pak říká iskender kebap.

Večeře je pro mnohé obyvatele Turecka vítanou příležitostí sejít se s přáteli okolo bohatě prostřeného stolu. Nejprve se podávají mezeler, množství studených předkrmů. Patří k nim arnavut cigeri (pečené kousky jater s cibulí), patlican (grilované lilky nebo krém z lilků), yaprak dolmasi (plněné vinné listy), listové těsto plněné sekaným masem (su boregi) nebo ovčím sýrem (sigara boregi) a různé saláty. Jako hlavní jídlo se nabízí kromě různých druhů doner kebapu také sis kebap, což jsou kousky jemného grilovaného jehněčího masa na špízu, nebo kofte, různě připravované a kořeněné mleté maso. Jako přílohu dostanete většinou pilav (rýži) nebo bulgur pilav, což je pšeničná krupice vařená v rajském vývaru. Před večeří se podávají studené předkrmy humus (cizrnová kaše), cacik (jogurt s okurkou, česnekem a koprem), tarama (pasta z jiker), azme ezme (ostré rajčatové pyré), çerkez tavugu (kuřecí krém s vlašskými ořechy), ekemek (čerstvý bílý chléb). Chutné jsou tradiční turecké polévky – mercimek çorbası (polévka z červené čočky), yayla çorbası (polévka z jogurtu, rýže a máty).

Tečkou a ozdobou menu je moučník. Ten Turci milují, pokud je hodně sladký. Asi nejtypičtější je baklava, placky z listového těsta proložené drcenými vlašskými ořechy, sezamem a skořicí, zalité cukrovou vodou a posypané pistáciemi. Sladké studené nudličky najdete v jídelním lístku pod názvem kadayif, teplé se sýrem nebo ořechy se jmenují kunete. Z ryb pak lze doporučit kambalu (kalkan), okouna mořského (levreka), lüfera (Potatomus salkarius arius), nebo tuňáka pruhovaného (palamuta) a malé sardinky (hamsi), mušle (midye), krabi (karides).

afiyet olsun / dobrou chuť

NAŠE STŘEDISKA

ANTALYA

V roce 1972 - v pravý čas - se podařilo tureckým památkářům uchránit historickou část města před spekulativní likvidací a výstavbou hotelů. Vnitřní přístav a obytné čtvrti uvnitř historických městských hradeb byly vyhlášeny chráněnou oblastí, která dnes prochází rozsáhlými rekonstrukcemi, po jejichž dokončení bude mít Antalya jednu z nejkrásnějších historických městských čtvrtí celého Turecka.

Antalya byla založena v roce 158 př.n.l. pergamonským králem Attalou II., díky jeho marnému pokusu o dobytí vzkvétajícího města Side s cílem získat přístav u Středozemního moře. Založil proto své město provokativně v blízkosti Side. Za dob římanů město pak dále rostlo. Zbytky římských městských hradeb existují doposud. Jedním ze symbolů města je Hadriánova brána, postavená k poctě císaři, který město navštívil v roce 130 n.l. Brána má podobu triumfálního oblouku lemovaného 14 m vysokými věžemi. Velmi impozantní je minaret z růžového kamene ve tvaru skupiny píšťal. Jmenuje se Yivli Minareti (flétnový minaret), roku 1212 jej dal postavit seldžucký sultán Alaettin Keykobat I. Bazar s obrovskou možností nákupů se nachází nedaleko Ataturkova náměstí.

 

SIDE

70 kilometrů východně od Antalye na Levantském pobřeží se nacházejí zříceniny antického města Side. Bylo založeno Řeky, kteří se sem přeplavili z Kyme, osady ležící asi 50 kilometrů severně od Izmiru. Později se dostalo do držení Alexandra Velikého. V 5.století bylo správním střediskem byzantské provincie Pamfylie.

Minulost se v  Side mísí s přítomností a všechny pamětihodnosti jsou nedaleko centra. Od brány starého města vede Sloupová ulice k hlavnímu náměstí.  Vedle náměstí je velký římský amfiteátr s 60 řadami sedadel, pojme 15-20 000 lidí a je považován za největší svého druhu v Anatolii. Naproti náměstí jsou bývalé římské lázně, nyní muzeum, kde jsou soustředěny zdejší nálezy - sochy, reliéfy, keramika, sklo, mince. K divadlu přiléhá agora, na níž se konaly trhy s otroky. Side vždy patřilo k zámožným městům. Na přelomu letopočtu obyvatelé města vydělávali na obchodu s otroky.

ALANYA

Toto malé sympatické město leží na úpatí skalnatého poloostrova, který vystupuje z moře a na jehož vrcholu je pevnost. Osídlení tu vzniklo jako opevnění pirátů, kteří se ve druhém století př.n.l. živili přepadáváním lidí, plavících se Středozemním mořem. Zlatá éra města vrcholila v letech, kdy ho sultán Alaettin Keykobad opevnil. Alaettin pojmenoval město podle sebe Allaiyya a Atatürk název v roce 1923 změnil na Alanya. Dnes je tady 128.000 obyvatel, kteří se živí zemědělstvím a hlavně turistikou. Při návštěvě Alanye Vám doporučujeme několik zajímavých památek. Pevnost, která se tyčí nad městem a pobřežím, je nepochybně hlavní turistickou atrakcí této oblasti. Zachovaly se pouze hradby o délce 6500m s více než 100 věžemi, ale pohled s vrchu je výjimečný. Červená věž patřila k prvním opevňovacím stavbám určeným k obraně přístavu. Dnes slouží jako muzeum zbraní a různých předmětů nalezených v okolí. Krápníková jeskyně Damlatas má konstantní teplotu 23°C a vysokou vlhkost. Místní obyvatelé věří v léčebné účinky pobytu v jeskyni na nemoci dýchacího ústrojí, jako jsou astma a bronchitida. Tersane (loděnice) toto zařízení z roku 1227 schovalo celou flotilu lodí. Byl zde nejbezpečnější přístav oblasti.

Alanya je obklopená 70 km písčitých pláží, které v některých místech dosahují až 100m, na západě se nachází pláže Damlatas a Kleopatra a na východě pak Keykubat a Orange Beach. Na sever od města se rozkládá pohoří Taurus. Antalya nabízí bohatý noční život s širokou nabídkou barů, restaurací, diskoték. V noci pak jako dominanta nad městem je překrásně nasvícený hrad… Pro děti je tu Aquapark 20 km od města Sealanya. Okolní vody nabízí velké možnosti od jízdy na banánu až po potápění se zkušenými instruktory či výlet lodí s proskleným dnem. Přímo v Alanyi se pak nachází Delfinárium s unikátní delfíní show. V centru Alanye, kousek od Kleopatřiny pláže se nachází menší aqvapark ALANYA AQUAPARK.

 FAKULTATIVNÍ VÝLETY