Řecko
Korfu
Poloha:
Řecko se nachází v jihovýchodní Evropě a jeho pevninská část se rozkládá v severní části země na Balkánském a v jižní části na Peloponéském poloostrově. K Řecku patří na 3 tisíce ostrovů, z nichž je převážná část neobydlena. Řecko sousedí na severozápadě s Albánií, na severu s Makedonií a Bulharskem, s nímž má také nejdelší pevninskou hranici a na východě s Tureckem, s nímž má naopak nejdelší námořní hranici.
Rozloha:
131 948 km².
Státní zřízení:
demokratická parlamentní republika.
Obyvatelstvo:
cca 11,2 mil. obyv.
Hlavní město:
Athény (cca 4 mil. obyv.).
Jazyk:
novořečtina.
Měna a kurzy:
euro (dříve drachma).
Geografické ukazatele:
Přibližně 80% rozlohy Řecka zaujímají hory, které dosahují téměř až do 3000 m n. m. (nejvyšší hora Olymp - 2917 m n. m.). Hory byly vytvořeny zejména díky bohaté seismické činnosti a pohybem zemských desek, proto dodnes patří Řecko do aktivní seismické oblasti Středomoří. Území Řecka je až z 50% zalesněno hustými porosty od jehličnatých lesů mírného pásma hor Balkánského poloostrova až po subtropické porosty a hojně rozšířené olivovníkové háje zejména na ostrovech.
Podnebí:
vzhledem k velké ploše, na které se Řecko rozkládá, dělí se země na 2 podnebná pásma. Na severu země a zejména převládá mírné podnebí s chladnými zimami a dostatečným množstvím sněhu na horách (avšak i na Krétě v nejvyšších pohořích bývá až 3 m sněhu a sníh leží v nejvyšších partiích hor od prosince do dubna). Na zbývajícím území a především na ostrovech je podnebí teplé středomořské, na jižních ostrovech až subtropické, kde jsou zimy mírné a léta horká (až 40°C) téměř beze srážek.
Místní kuchyně:
Řecká kuchyně se řadí ke středomořských kuchyním, je velice pestrá a chutná a ač je známá jako i zdravá, je poměrně kaloricky výživná. Patří mezi nejstarší a nejoblíbenější kuchyně světa. V řecké kuchyni se mísí mnoho typů kuchyní i díky vlivům národů, které Řecko v minulosti obsadily a okupovaly. Je směsicí balkánské, italské (benátské), bulharské, turecké kuchyně i asijské. Nejznámějšími pokrmy řecké kuchyně jsou tsatsiky, gyros, musaka a řecký salát. Kouzlo a výborná chuť řecké kuchyně jsou ukryty ve velké rozmanitosti. Na své si zde přijdou vegetariáni, milovníci masa, ryb a mořských plodů. Nejchutnější jídla bývají jednoduchá a nenáročná na přípravu. Specifickou chuť místním pokrmům dodává vynikající olivový olej. Další neodmyslitelnou potravinou je zde sýr feta a také tučný řecký jogurt.
K řecké kuchyni také od nepaměti patří víno, ať ji červené nebo bílé a na Krétě světoznámá retsina (bílé víno s pryskyřicí). Po vydatném obědě nebo u Řeků zejména večeři se podává řecká káva se sklenicí vody, ouzo s vodou nebo rakije (jinde též tsipuro). Přes den si v horkém letním dni můžete dopřát občerstvení ve formě frapé (ledová řecká káva) nebo džusu s čerstvě vymačkaných citrusů.
Suvenýry:
výrobky ze dřeva olivovníků, koření, sýr feta, řecký jogurt, včelí med, výrobky z mořských hub, kožené výrobky ad.
Časové pásmo:
+ 2 hod. (oproti GMT).
Studia Claire
Letecky
Vlastní stravování
Další termíny
od
19 390 Kč
Studia Stefania
Letecky
Vlastní stravování
Další termíny
od
19 390 Kč
Studia a apartmány Kapitan
Letecky
Vlastní stravování
Další termíny
od
21 890 Kč
Hotel Graciela
Letecky
Vlastní stravování
Další termíny
od
21 190 Kč
Apartmány Leonidas
Letecky
Vlastní stravování
Další termíny
od
22 490 Kč
Studia Kostas
Letecky
Vlastní stravování
Další termíny
od
21 890 Kč
Studia Antonis
Letecky
Vlastní stravování
Další termíny
od
21 390 Kč
Studia Gela
Letecky
Vlastní stravování
Další termíny
od
23 090 Kč
Studia Silver Moon
Letecky
Vlastní stravování
Další termíny
od
22 490 Kč