Řecko
Poloha:
Řecko se nachází v jihovýchodní Evropě a jeho pevninská část se rozkládá v severní části země na Balkánském a v jižní části na Peloponéském poloostrově. K Řecku patří na 3 tisíce ostrovů, z nichž je převážná část neobydlena. Řecko sousedí na severozápadě s Albánií, na severu s Makedonií a Bulharskem, s nímž má také nejdelší pevninskou hranici a na východě s Tureckem, s nímž má naopak nejdelší námořní hranici.
Rozloha:
131 948 km².
Státní zřízení:
demokratická parlamentní republika.
Obyvatelstvo:
cca 11,2 mil. obyv.
Hlavní město:
Athény (cca 4 mil. obyv.).
Jazyk:
novořečtina.
Měna a kurzy:
euro (dříve drachma).
Geografické ukazatele:
Přibližně 80% rozlohy Řecka zaujímají hory, které dosahují téměř až do 3000 m n. m. (nejvyšší hora Olymp - 2917 m n. m.). Hory byly vytvořeny zejména díky bohaté seismické činnosti a pohybem zemských desek, proto dodnes patří Řecko do aktivní seismické oblasti Středomoří. Území Řecka je až z 50% zalesněno hustými porosty od jehličnatých lesů mírného pásma hor Balkánského poloostrova až po subtropické porosty a hojně rozšířené olivovníkové háje zejména na ostrovech.
Podnebí:
vzhledem k velké ploše, na které se Řecko rozkládá, dělí se země na 2 podnebná pásma. Na severu země a zejména převládá mírné podnebí s chladnými zimami a dostatečným množstvím sněhu na horách (avšak i na Krétě v nejvyšších pohořích bývá až 3 m sněhu a sníh leží v nejvyšších partiích hor od prosince do dubna). Na zbývajícím území a především na ostrovech je podnebí teplé středomořské, na jižních ostrovech až subtropické, kde jsou zimy mírné a léta horká (až 40°C) téměř beze srážek.
Místní kuchyně:
Řecká kuchyně se řadí ke středomořských kuchyním, je velice pestrá a chutná a ač je známá jako i zdravá, je poměrně kaloricky výživná. Patří mezi nejstarší a nejoblíbenější kuchyně světa. V řecké kuchyni se mísí mnoho typů kuchyní i díky vlivům národů, které Řecko v minulosti obsadily a okupovaly. Je směsicí balkánské, italské (benátské), bulharské, turecké kuchyně i asijské. Nejznámějšími pokrmy řecké kuchyně jsou tsatsiky, gyros, musaka a řecký salát. Kouzlo a výborná chuť řecké kuchyně jsou ukryty ve velké rozmanitosti. Na své si zde přijdou vegetariáni, milovníci masa, ryb a mořských plodů. Nejchutnější jídla bývají jednoduchá a nenáročná na přípravu. Specifickou chuť místním pokrmům dodává vynikající olivový olej. Další neodmyslitelnou potravinou je zde sýr feta a také tučný řecký jogurt.
K řecké kuchyni také od nepaměti patří víno, ať ji červené nebo bílé a na Krétě světoznámá retsina (bílé víno s pryskyřicí). Po vydatném obědě nebo u Řeků zejména večeři se podává řecká káva se sklenicí vody, ouzo s vodou nebo rakije (jinde též tsipuro). Přes den si v horkém letním dni můžete dopřát občerstvení ve formě frapé (ledová řecká káva) nebo džusu s čerstvě vymačkaných citrusů.
Suvenýry:
výrobky ze dřeva olivovníků, koření, sýr feta, řecký jogurt, včelí med, výrobky z mořských hub, kožené výrobky ad.
Časové pásmo:
+ 2 hod. (oproti GMT).