Gruzie

Základní informace o destinaci:

Gruzie je země s bohatou historií sahající k řeckým Argonautům, s raně středověkými křesťanskými kláštery a pevnostmi, s vynikajícím vínem a nádhernou přírodou. Bílé vrcholky Kavkazu kontrastují s modrou oblohou a zelenými pastvinami malebných nižších hřebenů.

Poloha:

Gruzie je stát ležící v jihozápadní Asii na březích Černého moře. Na severu sousedí s Ruskem, na jihu s Ázerbájdžánem, Arménií a Tureckem. Západní břehy omývá Černé moře.

Rozloha:

69 700 km2

Státní zřízení:

poloprezidentská republika (vznik 9.4.1991).

Obyvatelstvo:

cca 3,7 mil. obyvatel. Gruzíni (83,8%), Azerové (6,5%), Arméni (5,7%), Oseti (0,9%), Řekové (0,3%), Abcházové (0,1%), Rusové (1,5%).

Hlavní město:

Tbilisi - cca 1,5 mil. obyvatel.

Jazyk:

gruzínština, abcházština (úřední) – patří mezi kavkazské jazyky a má vlastní specifické písmo.

Měna a kurzy:

gruzínské lari (GEL) = 100 tetri, v oběhu jsou bankovky hodnoty 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 a 200 lari. Mince hodnoty 1, 2 lari a 1, 2, 5, 10, 20 a 50 tetri. Kurz (březen 2019): 100 CZK = 11,80 GEL, 1 EUR = 3 GEL, 1 USD = 2,70 GEL.

Podnebí:

je silně ovlivněno složitým geomorfologickým členěním krajiny. V údolích je teplé subtropické podnebí s vysokým podílem srážek, které mohou dosahovat od 1 000 až k 2 500 mm. Směrem na východ země klesá podíl srážek a oblasti jsou zde více suché. Začíná zde převládat kontinentální podnebí. V oblasti povodí řeky Rioni a Kury jsou typické mrazivé zimy a teplá léta. Průměrná teplota v Tbilisi se pohybuje okolo 1 °C v lednu a 24 °C v červenci.

Místní kuchyně:

Gruzínské jídlo a stravování vyplývají z tradičního způsobu života zdejších lidí. Jídlo obsahuje zeleninu, mléko a bývá také často kořeněné. Nejznámějšími tradičními gruzínskými pokrmy jsou khachapuri a khinkali. Khachapuri je pečený plněný chléb. Náplní je směs sýra (nejčastěji tzv. suluguni), vajec a dalších ingrediencí. Khinkali je vařený těstovinový knedlík, plněný různými surovinami (houbami, sýrem nebo nejčastěji kořeněným mletým masem) s cibulí, česnekem a pažitkou. Klasickým sladkým dezertem nebo zákuskem je churchkhela. Jedná se o jádra lískových či vlašských ořechů, navlečených na provázek. Další oblíbenými pokrmy jsou nejrůznější směsi různých druhů mas, často značně kořeněných a zalitých bylinnými omáčkami (např. tzv. ostry). Z nápojů mezi nealkoholickými dominují různé minerální vody, nejvyhlášenější je Borjomis s vysokým obsahem soli. Z alkoholických nápojů upřednostňují Gruzínci víno (ghvino). Pálenka z vína se nazývá „chacha“ a často se vyrábí i podomácku.

Očkování a zdravotní doporučení:

při cestě do Gruzie není povinné žádné očkování. Doporučeno je očkování proti: břišnímu tyfu, malárii, tetanu, vzteklině, žloutence typu A a B.

Časové pásmo:

+3 hod. v době zimního času a +2 hod. v době letního času (oproti SEČ)