Základní informace o destinaci:
Maďarsko patří k těm zemím, o které v posledních letech zájem opět roste. Turisté začínají vyhledávat destinace, které mimo koupání v moři nabízí řadu jiných aktivit. K nim patří Maďarsko s relaxačními pobyty v termálních lázních. Maďarsko turistům kromě toho nabízí výbornou gastronomii, skvělá vína, proslavené maďarské cukrárny, stejně jako aktivity, jako jsou jízda na vodních lyžích, plavby lodí, nostalgické vyjížďky kočárem, krásní koně a cikánská hudba. To vše a ještě více můžete zažít na dovolené v Maďarsku.
Poloha:
Maďarsko je středoevropský vnitrozemský stát bez přístupu k moři. Rozkládá se po obou březích středního toku řeky Dunaje. Řadí se mezi menší státy, je jen o málo větší než Česká republika. Na severu sousedí se Slovenskem a Ukrajinou, na západě s Rakouskem a Slovinskem, na východě s Rumunskem a na jihu s Chorvatskem a Srbskem.
Rozloha:
93 036 km2
Státní zřízení:
parlamentní republika. Administrativně se Maďarsko dělí na 19 žup (krajů).
Obyvatelstvo:
přibližně 9,5 mil. obyvatel. 98% populace tvoří Maďaři. Na území Maďarska žijí také národnostní menšiny - Slováci, Romové, Němci, Srbové a Chorvati.
Hlavní město:
Budapešť - přibližně 1,75 mil. obyvatel.
Jazyk:
maďarština, domluvíte se zde německy (převážně v oblastech blízkých rakouským hranicím a u Balatonu) a anglicky.
Měna a kurzy:
forint (HUF). Momentálně jsou v oběhu mince v hodnotě 5, 10, 50, 100 a 200 forintů a bankovky v hodnotě 500, 1000, 2000, 5000, 10 000 a 20 000 forintů. Jeden forint sestává ze sta fillérů. Kupní hodnota fillérů je natolik nízká, že nejnižší používanou mincí je 5 forintů a neexistují žádné fillerové mince. Kurzovní přepočet v listopadu 2017: 1 EUR = 311 HUF, 100 HUF = 8,2 CZK.
Podnebí:
maďarské podnebí je mírné kontinentální s chladnou zimou a horkým létem. Průměrná roční teplota se pohybuje kolem 10°C, v létě 27° až 35°C, v zimě přibližně 0° až -15°C. Západní části Maďarska se dostává více srážek než východní části, kde se vyskytují i velice suchá léta. Teploty u Balatonu nejsou extrémní jako v jižní Evropě. Deštivé dny se v červenci a v srpnu vyskytují jenom výjimečně.
Místní kuchyně:
pro maďarskou kuchyni jsou typické lahodné a výživné pokrmy připravované s mletou červenou paprikou, cibulí, rajčaty a paprikovými lusky. Mezi vyhlášená jídla patří např. szegedínský guláš, perkelt, paprikáš, kuře na paprice s noky, sedmihradské dušené zelí, rybí polévka (haláslé) a kuřecí polévka „Eintopf“ á la Újházy. Jako dezert se podávají nudle s tvarohem a slaninou, závin s třešňovou, tvarohovou a makovou náplní či lahodné sladkosti jako např. galušky Somlói, či proslavený Dobošův dort.
Suvenýry:
mletá červená paprika - podle kvality se rozlišuje sedm typů (neobvyklá, lahůdková neostrá, lahůdková, sladká šlechtěná, polosladká, růžová a ostrá). Nejoblíbenější je paprika lahůdková (csemege) a ostrá (csípős). Dále trvanlivé salámy (uherák) a klobásy/čabajky (gyulai klobász), vína - Tokajské (bílé) a Bikavér (červené), barack pálinka (meruňkovice), cseresnye pálinka (třešňovice) a körte pálinka (hruškovice), koňakové višně v čokoládě, ruční bílé i barevné výšivky, modrotisk, dřevořezby, porcelán z manufaktur Herend a Zsolnay, keramika (např. černá keramika), předměty z olovnatého křišťálu a kožené zboží.
Časové pásmo:
středoevropské (+ 1 hod. oproti GMT).