Rakousko

Základní informace o destinaci:

oficiální název Rakouská republika. Skládá se z devíti spolkových zemí. Je významnou turistickou destinací, lákající na malebné krajiny, rozsáhlé vysokohorské terény a vysokou úroveň služeb. Mezi nejoblíbenější cíle patří hlavní město Vídeň, které je významným kulturním střediskem, a města Salzburg a Štýrský Hradec. Lákavé pro turisty jsou také početné zámky, hrady, kláštery a kostely. V neposlední řadě nabízí Rakousko návštěvníkům světově známá alpská horská střediska, jakými jsou Innsbruck, Kitzbühel, oblast Solné komory nebo Zell am See.

Poloha:

stát ležící v jižní částí střední Evropy, velice hornatá země díky své poloze na východním okraji Alp. Toto pohoří vévodí západní a jižní části Rakouska, zatímco východní spolkové země leží v Podunajské nížině.

Rozloha:

83 871 km2

Státní zřízení:

federální parlamentní republika.

Obyvatelstvo:

cca 8,8 mil. obyv.

Hlavní město:

Vídeň – cca 2 mil. obyv. Další velká města: Štýrský Hradec, Linec, Salcburk a Innsbruck.

Jazyk:

úřední němčina, dále regionálně slovinština, maďarština, italština.

Měna a kurzy:

euro (EUR).

Geografické ukazatele:

Grossglockner – Taurské Alpy (3 798 m n. m.).

Podnebí:

je označováno za smíšení oceánského a kontinentálního klimatu, resp. panonské klima. Díky zvláštnostem těchto podnebí, východní část má mrazivé zimy a horká léta s celoročně nízkými srážkami. Západ země má zimy většinou mírnější a léta spíše teplá. Leží zde také oblasti bohaté na srážky. Z geografických podmínek vychází další klimatická zóna, a to alpínské klima, které způsobuje v horách silnější zimu než na hlouběji položeném východě. Další zajímavostí jsou občasné severní a jižní větry, které jsou na jedné straně polárně ledové a na straně druhé s sebou někdy přinášejí saharský písek.

Místní kuchyně:

bývá často redukována pouze na vídeňskou kuchyni, ačkoli obsahuje i tradiční kuchařské umění bývalého Rakouska-Uherska. Vedle samotných krajových specialit je tato kuchyně ovlivněna především svými sousedy, tedy Čechy a Maďary, kdy recepty byly přebírány do vlastní kuchyně, např. guláš, který je původem z Maďarska. Typické rakouské jídlo je vídeňský řízek neboli Wiener Schnitzel. Mezi snad nejvíce typické sladké pokrmy patří Sachrův dort, Malakov, Mozartovy koule, pralinky různých druhů, jablečný štrůdl, oplatky Manner. V alpských regionech jsou jídla tradičně založená na špeku a horském sýru, např. Speckknödl (špekové knedlíky), Brettl-Jause (neboli svačina na prkénku). Dále oblíbené jsou Fleischkrapfen (masem plněné taštičky), Spätzle nebo také Kasnocken (jsou těstoviny podávané se sýrem nebo více druhy sýra rozpuštěného na nich).

Suvenýry:

jído-Heublumenrebell (Bochník horského sýra obalený vrstvou divokých alpských bylinek), Dřínový likér, Hořcová pálenka, Tyrolský špek. Sklo, keramika, výrobky s modrotiskem, zboží vyšívané pavími pery, kroje.

Časové pásmo:

středoevropský čas (stejně jako v ČR).

Apartmány Rosengartl - Rakousko

Apartmány Rosengartl

Vlastní
Vlastní stravování
Další termíny od 990
Gasthof Pfandl - Rakousko

Gasthof Pfandl

Vlastní
Snídaně
Další termíny od 1 090
Hotel Berghof Mitterberg - Rakousko

Hotel Berghof Mitterberg

Vlastní
Plná penze
Další termíny od 2 690
Hotel Carossa - Rakousko

Hotel Carossa

Vlastní
Polopenze
Další termíny od 1 490
Hotel Garni Philipp - Rakousko

Hotel Garni Philipp

Vlastní
Snídaně
Další termíny od 2 790
Hotel Gasthof Kirchenwirt - Rakousko

Hotel Gasthof Kirchenwirt

Vlastní
Polopenze
Další termíny od 2 090
Hotel Gasthof Musikantenwirt - Rakousko

Hotel Gasthof Musikantenwirt

Vlastní
Polopenze
Další termíny od 1 590
Landgasthof Hotel Wasserfall - Rakousko

Landgasthof Hotel Wasserfall

Vlastní
Polopenze
Další termíny od 1 590
Sporthotel Dachstein West - Rakousko

Sporthotel Dachstein West

Vlastní
Polopenze
Další termíny od 2 490
Vitalhotel Gosau - Rakousko

Vitalhotel Gosau

Vlastní
Polopenze
Další termíny od 3 190
RAKOUSKO - TYROLSKO - Rakousko

RAKOUSKO - TYROLSKO

Autokarem
Strava dle programu
Další termíny od 13 900